Любопитно

Малко известни факти за котките – част 1

Ето няколко любопитни факти за нашите любими плюшени мечета.

 

  1. Котките могат да лекуват костите си с мъркане

Е .. това със сигурност не е единствената причина да мъркат. Но е истина! Отдавна съществува хипотезата, че мъркането на котката може да има лечебни свойства. Изследванията показват, че котките мъркат с честота на вибрация от 20Hz до 150Hz. Това постоянно усещане за натиск помага за насърчаване на костната плътност и втвърдяване.

 

  1. Те могат да родят до 19 котенца в едно котило

Книгата на световните рекорди на Гинес гласи, че най-големият брой котенца, родени в едно котило, е 19! Това се случи на 7 август 1970 г. в Оксфордшир, Обединеното кралство. Въпреки че нормалното котило е между 4 и 6 котенца, тази медицинска аномалия със сигурност се откроява като едно странно (и изтощително) явление. Още по-странно е, че всички котенца, оцелели при раждането, с изключение на едно, са мъжки.

 

  1. Котките могат да пият морска вода

Могат ли котките наистина да пият от… океана? Изненадващо, да! Колкото и странно да звучи, котките имат уникалната способност да се адаптират при определени условия, за да живеят от морска вода. С превъзходна бъбречна функция, която им позволява ефективно да обработват солена вода, котките навлизат в „митичната територия“ като обитатели на морето на непълен работен ден. Странно, но факт!

 

  1. Котките чуват всичко, което кажете

Е, не съвсем ВСИЧКО, но те със сигурност могат да чуят повече от вас! Всъщност котките притежават способността да чуват нещата на ултразвуково ниво. Те могат да чуят до 100 000 херца, докато кучетата попадат в диапазона от 35 000 до 40 000 херца.

 

  1. Потят се само през лапичките си

Котките са високо еволюирали, за да поддържат козината си възможно най-суха. Един основен проблем е, че лапите не осигуряват много място за вентилация. Така че за котка, която се чувства малко по-топла от обикновено, очаквайте да намерите отпечатъци от мокри лапи из къщата.

Back to list

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *